Home Assortiment Tuinhout Tropisch Hardhout

Tropisch Hardhout

  • Lange levensduur
  • Sterk en stabiel
  • Weersbestendig
  • Warme look

Buiten in de tuin is het gebruik van tropisch hardhout vaak aangewezen vanwege zijn natuurlijke duurzaamheid en bescherming tegen schimmels, rot en insecten.
Wanneer gekozen wordt voor hardhout met een duurzaamheidsklasse I zoals Azobe, Okan of Padouk is de levensduur zelfs met grondcontact minimaal 25 jaar.

Soorten hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor alle harde en duurzame houtsoorten afkomstig van de loofboom. Een positieve eigenschap van hardhout is dat het hout jarenlang meegaat. Er zijn heel veel soorten hardhout met elk zijn eigen eigenschappen en karakteristieken. Speciaal voor in de tuin kunt u bij ons terecht voor:

  • Azobe
  • Okan
  • Bankirai
  • Tali
  • Padouk

Azobé is donkerrood tot chocoladebruin van kleur met witgele lijntjes op het langsvlak. Het is een zware houtsoort met een volumieke massa van ca. 1200 kg/m3 vers gezaagd (1060 kg/m3 gedroogd).

 

+ Duurzaamheidsklasse I

+ Hard en sterk

+ Relatief eenvoudig te bewerken

– Zwaar

– Voorboren noodzakelijk

– Trekkerig

Okan is geel tot goudbruin van kleur met een min of meer lichte olijfgroene tint. Het is een zware houtsoort met een volumieke massa van ca. 1100 kg/m3 vers gezaagd (920 kg/m3 gedroogd).

 

+ Duurzaamheidsklasse I

+ Hard en sterk

+ Relatief stabiel

– Zwaar

– Kleurverandering (zonder afwerking)

– Voorboren noodzakelijk

Bangkirai, afkomstig van de Shorea-boomsoorten uit Zuidoost-Azië, is geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het begin verkleurt het naar bruin om vervolgens langzaam naar een donkerbruine kleur over te gaan. Bangkirai is relatief zwaar met een volumieke massa van ca. 930 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

 

+ Duurzaamheidsklasse II

+ Warme kleur

+ Goed te bewerken

+ Relatief stabiel

– Moeilijk af te werken

– Beschikbaarheid

– Voorboren noodzakelijk

Tali is afkomstig uit Tropisch Afrika. Het kleurt bruin tot geelachtig bruin. Het is moeilijk te onderscheiden met het vergelijkbare Okan. Tali is zwaar met een volumieke massa van ca. 1100 kg/m3 (of ca. 900 kg/m3 bij 12% vochtgehalte).

 

+ Relatief stabiel

+ Duurzaamheidsklasse I

 

– Voorboren noodzakelijk

– Kleurverschillen mogelijk tussen verschillende partijen

– Zwaar

Padoek is afkomstig uit West-Afrika. De kleur kenmerkt zich als mooi fel oranjeachtig rood. Bij blootstelling aan licht verkleurt het snel naar vaalroodbruin. Afwerken met een zuurhardende blanke lak zorgt voor een langer kleurbehoud, echter ook grijs is dit een prachtige houtsoort. De volumieke massa van Padoek is ca. 950 kg/m3 vers (of ca. 750 kg/m3 bij 12% vochtgehalte).

 

+ Looks, vergrijst mooi

+ Stabiel

+ Duurzaamheidsklasse I

+ Makkelijk af te werken (ontvetten!)

– Verkleurt snel

– Beschermde houtsoort

– Voorboren noodzakelijk

Mogelijke afwerkingen


gronden

beitsen

oliën

onbehandeld

Technische specificaties

Technische eigenschappen

Dikte

16 – 200 mm

Breedte

40 – 200 mm

Lengte

400 – 5000 mm

Vol. massa

800 – 1000 kg /m3

Duurzaamheid

Klasse I-II

Keurmerken

FSC

Downloads